Temporary collection
Feeds en Posts

Hoeveel herstelbetalingen krijgt elke Surinamer voor het koloniale verleden?

Hoeveel herstelbetalingen per persoon krijgt elke Surinamer voor het koloniale verleden?
Foto: NOS


Nederland is 52 miljard dollar schuldig aan herstelbetalingen aan Suriname, stelt de Surinaamse econoom Armand Zunder, die ook voorzitter is van de Nationale Reparatie Commissie Suriname.  Het bedrag bestaat uit 17,9 miljard voor humane reparatie en voor 40,3 miljard uit economische reparatie voor het koloniale verleden van Nederland.

Onder de herstelbetalingen vallen niet de 22 miljoen die het Nederlandse kabinet reserveert voor de bewustwording en herdenken van het trans-Atlantische slavernijverleden.

Zunder presenteerde de bedragen tijdens het symposium, Slavernij en doorwerking in meerstemmig perspectief een symposium van de Anton de Kom Universiteit Suriname, dat georganiseerd werd door de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Herstelbetalingen per bevolkingsgroep 

Bron: slide uit presentatie, de bedragen zijn in euro's

* Pylone/Ymakare: Inheemsen (Indianen)
* Maskaderie:  Creolen, de nazaten van de tot slaaf gemaakten.
*Boeroes: De nazaten van Nederlandse kolonisten, arbeiders en boeren.

Gelede schade

Bij de Inheemsen was er sprake van landroof en ze waren de eerste tot slaaf gemaakten. Ook waren ze slachtoffer van genocide en kregen ze te maken met verdere marginalisering, stelt Zunder.

Bij Afrikanen was er sprake van bezitsslavernij (chattel slavery), wat een vorm is waarbij een persoon als bezit wordt gezien en waarbij de eigenaar een vrijwel onbeperkte macht heeft. Dit gaat vaak gepaard met ontmenselijking. Zo was het in Suriname wettelijk bepaald dat tot slaaf gemaakten niet mochten trouwen. Andere vormen van slavernij zijn schuld- of seksslavernij.
 

Herstelbetaling per persoon in Suriname

Met een eenvoudige berekening zijn de humane herstelbetalingen vast te stellen per persoon. De oorspronkelijke bewoners van Suriname, de inheemsen, krijgen het grootste bedrag per persoon, met meer dan 444 duizend euro staan ze bovenaan de lijst. 

Bevolkingsgroep                             Bedrag
Inheems 444.535
Creools 40.879
Hindostaans/Javaans 14.298
Chinees
1.479
Marron 975
Boeroe 332

Berekening van het bedrag voor de inheemsen

  1. De totale bevolking van Suriname bestaat uit 609.569 personen (bron Wikipedia).
  2. De Inheemsen maken 3,8% uit van de Surinaamse bevolking, dat is dan 168.896,47 (duizend) personen. 
  3. Het totale berekende bedrag aan herstelbetaling voor de Inheemsen is 3.912.254.000 (miljard). Dit bedrag gedeeld door het aantal inheemsen, komt uit op 179.000 euro per persoon.

 

De Surinaamse bevolking in cijfers

Percentage Totaal          
Bevolkingsgroep
15,7% 95.702 
 Creolen
21,7% 132.276   Marrons
27,4% 167.022  Hindostanen 
13,7% 83.511  Javanen
3,8% 23.164  Inheemsen
1,5% 9.144  Chinezen
1% 6.096  Boeroes

 * Bron Wikipedia

Het aantal Surinamers (eerste en tweede generatie) bedraagt in Nederland 356.486 duizend mensen, maar onduidelijk is of deze groep is meegenomen in de berekening. 

Sociaal-economische herstelbetalingen

Deze betalingen hebben volgens Zunder te maken met de schade die Nederland aan Suriname heeft toegebracht. Suriname is gebruikt voor de ontwikkeling van Nederland, met als gevolg de onderontwikkeling van Suriname.

Over deze schade staat in het artikel 'Do Caribbean Countries Still Need Reparations?': 'Tegen de tijd dat de Caribische landen zich in de jaren zestig onafhankelijk verklaarden, bleven ze achter met economieën die geteisterd waren door eeuwen van extractieve ontwikkelingsmodellen en samenlevingen die gekenmerkt werden door diepe sociale en economische ongelijkheid.

Tot op de dag van vandaag wordt de regio Latijns-Amerika en het Caribisch gebied beschouwd als de op één na meest ongelijke regio ter wereld vanwege de extreme welvaartsspreiding. Racisme en colorisme (huidskleur-hiërarchie) blijven gemeenschappen verdelen en de sociale mobiliteit belemmeren. 

Dit is de erfenis van slavernij en kolonialisme.' 


Een reactie posten

Nieuws
Online Magazines en Podcasts